Pagina's

woensdag 1 oktober 2014

Hersenen van de Londense taxi-chauffeurs veranderen tijdens de opleiding, de uitoefening van hun beroep en na hun pensioen..


The Knowledge
Elke Londense taxichauffeur is in het bezit van wat al 150 jaar onder de Londenaars bekend staat als 'The Knowledge'. 'The Knowledge' is de mentale kaart van Londen in het hoofd van taxichauffeurs. Hiervoor moeten deze alle wegen en routes in het centrum van Londen uit het hoofd leren, inclusief de locaties van alle attracties zoals restaurants, hotels en cafés. Dit is een enorme hoeveelheid informatie is en men heeft gemiddeld twee jaar studie nodig om deze kennis te beheersen. Toekomstige chauffeurs bereiden zich op het examen voor door eindeloos alle mogelijke routes door de stad te rijden om zoveel mogelijk informatie op te slaan.

Welke invloed heeft dit op de hersenen van deze mensen?
Hoe zien de hersenen van iemand die zo veel routes kan onthouden en op verzoek alle details daarvan kan oproepen eruit? Verschillen deze hersenen van die van andere mensen?

Onderzoek geeft aan dat navigatie gerelateerd is aan activiteit in een hersengebied dat de hippocampus wordt genoemd (hippocampus: door de gelijkenis in vorm met een zeepaardje).

 



Bij vergelijking van de hersenen van de 'gewone mens' en de taxichauffeurs bleek de 'staart' van de hippocampus in beide hersenhelften van de taxichauffeurs vergroot te zijn. Hoe meer ervaring de chauffeur heeft (en dus hoe groter en uitgebreider hun mentale kaart van de stad is), hoe dikker de hippocampus is.

Pensioen
Ook werd onderzoek gedaan naar de hersenen van taxichauffeurs die enkele jaren op pensioen zijn. Bij hen werden de hersenen opnieuw zoals 'bij de gewone mens'. De vergroting verdween.

Tip
Een goede les naar aanleiding van deze onderzoeken is dat delen van ons brein ook na de pubertijd in staat zijn om te blijven groeien door het opdoen van ervaring. Het is dus wellicht een goed idee om de navigatieapparatuur in de auto weer eens uit te zetten en de route 'op de hippocampus' te rijden!


 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten